Bruxelles - Paris - Nantes
Bruxelles - Paris - Nantes
Previous Next
+ Comments 0 Added 2009-11-10 22:05:45

24 august, 2001

Dimineata la ora 9 am plecat spre Nantes, din nou via Paris. Desi aveam la dispozitie o ora sa schimbam trenul si gara, am ajuns in trenul de Nantes alergand, cu rucsacii in spate, in ultimul minut inainte sa plece trenul. In primul rand, Thalys-ul din Bruxelles a intarziat 15 minute. Dupa care, la statia de metrou am constatat ca nu putem cumpara bilete de la masina de bilete decat cu fise (noi aveam doar bancnote), ne-am asezat la coada la ghiseul de bilete unde am mai stat 10 minute. Dupa ce am mers cam 35 de minute cu metroul (14 statii), am coborat la gara de unde luam TGV-ul de Nantes, unde urmand indicatoarele am mai mers (alergat) vreo 10 minute pana la tren, pe tot felul de culoare, scari si platforme rulante, reusind totusi sa ne urcam in tren in ultimul minut... Gafaind si cu hainele si sepcile ude leoarca, am urcat in vagonul din dreptul scarii pe care am urcat pe peron, care era tocmai vagonul restaurant. Ne-am tras sufletul si am baut cateve sticle de apa. Din nou era aer conditionat - ca de altfel in fiecare tren, TGV sau nu, asa ca am cam inghetat dupa cursa pe care o facusem prin gara. Am facut cam 2 ore pana la Nantes, unde au venit sa ne ia de la gara Tudor si Raluca. Si-au cumparat masina noua, un Volkswagen Beatle, rosu, foarte simpatic, si puternic, pentru cat de mic pare pe dinafara. Am mers la ei acasa, unde am stat de vorba cu Raluca pana seara cand a venit Tudor de la servici. Fiind vineri, a avut program mai scurt.

Am iesit sa ne plimbam prin oras, de data asta cu masina, fiindca ei stau undeva mai la marginea orasului, in caminele facultatii de mine, care insa arata mult mai bine decat caminele de prin Bucuresti! In centru am mancat specialitatea zonei, galette cu cidru - mancare specifica in Bretania - foarte bune. Si cidrul e foarte bun, un fel de suc de mere foarte putin fermentat. Galetele sunt niste clatite din faina neagra, cu diverse umpluturi inauntru, branza, sunca, rosii, ciuperci etc singure sau combinate.

Oraselul e destul de mic, 400.000 de locuitori, asa ca ne-am mai plimbat putin dupa care am plecat acasa. Intr-un parc de langa facultatea langa care e caminul in care stateam era un grup de tigani nomazi, cu rulote, cu catel cu purcel, cu ligheane in care isi spalau copii in strada, care noptea spargeau si furau tot ce puteau (magazine, masini etc.) - si cica primarul este atat de idiot incat nu le face nimic, nu ii alunga de acolo ca sa nu para o actiune rasista!!

Cam socialisti francezii astia in general, il intrebam pe Tudor cam cat de usor iti poti gasi de lucru, si cat de repede iti gasesti de lucru daca te da afara. Si spunea ca nu exista sa te dea afara ca nu mai are nevoie de tine fiindca te duci si ii dai in judecata ca te 'exploateaza ca niste imperialisti imputiti'... Oricum, cica sunt din ce in ce mai socialisti francezii, din ce in ce mai batuti in cap.